Nous edificis energèticament autònoms, sistemes sostenibles i d’energies renovables, aplicació de nous materials i la industrialització, són algunes de les propostes pel nou model constructiu.

“Pel canvi de model del sector de la Construcció”. Aquest és el nom de l’informe fet públic recentment per la Cambra Oficial de Contractistes de Catalunya, on es demana a la Generalitat que assumeixi el lideratge en el procés de transformació que ha de començar el sector de la construcció per afrontar el futur i no perdre en competitivitat. Un procés que, a mesura que disminueixen els nivells de producció i d’activitat constructora, esdevé també més urgent.

Com ha de ser el sector en el futur? L’informe, elaborat per experts del programa interprofessional InnoCons, per a la innovació en la construcció, basen la reconversió en els següents elements: edificis més sostenibles (energèticament autònoms, amb recuperació d’aigües pluvials i tractament d’aigües grises), que recuperin els sistemes tradicionals de control de la temperatura i la humitat i que apliquin de forma massiva els nous materials amb millors prestacions (com els formigons d’alta resistència i la tècnica de les llosses post tensades).

El document també cita la necessitat d’industrialitzar sense uniformitzar, entre les claus del nou model de sector. “S’ha d’entendre la industrialització del sector com el resultat de dues fases interdependents i contemplades totes dues en la fase de projecte: 1ª: La fabricació de components d’obra en fàbrica o taller i 2ª: El seu muntatge industrial en obra per personal qualificat.

Com va passar en el seu dia amb el sector del carbó, per exemple, és imprescindible el compromís i el lideratge de les Administracions Públiques per tal que el procés es dugui a terme de manera ordenada i profitosa. El programa hauria de contemplar, segons l’informe, mesures en els àmbits de la formació (impulsant un pla de requalificació del personal per adaptar-lo a obres de rehabilitació i manteniment i infraestructures de transport), laboral, fiscalitat, administratiu i de la innovació.

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “Els Contractistes demanen a la Generalitat que lideri la reconversió del sector”. Article publicat el 14/04/2011 a www.gremi-obres.org.

Anuncios