El president de la patronal va advertir que les empreses no tenen accés al crèdit com a conseqüència del dèficit públic, i va demanar noves fórmules com evitar avançar el pagament de l’IVA.

De2008 a2010 s’han perdut més de 10.000 societats anònimes segons l’Institut Nacional d’Estadística. Amb aquestes dades, iniciava Gay de Montellà el seu primer discurs com a president de Foment abans de l’Assemblea General. Un discurs cru i analític que apuntava el dèficit de les Administracions Públiques com un dels llasts més pesats que dificulten la recuperació econòmica.

El fet que l’Administració sigui la principal consumidora de crèdit provoca que n’hi hagi menys de disponible, que s’apugin els tipus d’interès i que s’anticipi un augment d’impostos. “L’elevat dèficit de l’Administració és la principal causa de morositat, la qual cosa perjudica enormement les empreses arrossegant-les al col·lapse”, va afirmar. A aquesta situació se li afegeix, segons va explicar, uns límits de risc a les entitats financeres que impedeixen l’accés al crèdit per part de les empreses.

“La situació està molt lluny de ser resolta i ens portarà a veure moltes empreses que han de tancar, fins i tot malgrat haver administrat i gestionat molt bé els seus negocis”, va sentenciar. La prioritat per Gay de Montellà és clara: facilitar la liquiditat de les empreses per pal·liar-ne l’asfíxia financera, “i fer-ho a curt termini”. El president va citar, entre d’altres mesures, avançar el pagament de l’IVA o d’altres mecanismes que no alteren el sistema i que poden oxigenar la tresoreria de les empreses.

Arribats a aquest punt del discurs, Gay de Montellà va tornar a posicionar-se a favor del Pacte Fiscal per Catalunya. “El creixent i acumulat desequilibri entre el deure i l’haver de l’administració catalana amb l’Estat és, en bona mesura, l’origen de les dificultats que entorpeixen l’activitat de les nostres empreses i amenacen la integritat dels serveis públics bàsics”, va afirmar. El president de Foment va exigir, però, que es plantegés el procés des de “la serenitat i la comprensió mútua”.

Anuncios