Segons els experts, el model de la ciutat està obsolet i ha de canviar el seu sistema de creixement per un basat en la sostenibilitat, la defensa de l’espai públic i la mobilitat.

 Barcelona ha de fer un canvi de xip per enfrontar els reptes del segle XXI. En els darrers anys, la capital catalana ha esdevingut ciutat puntera i de referència en empresa, innovació, disseny… Però, contradictòriament, el seu model de ciutat comença a quedar-se endarrerit en molts aspectes. Així ho van explicar l’ecòleg urbà, Salvador Rueda, l’arquitecte i catedràtic Jordi Badia i el dissenyador Òscar Guayabero en una sessió organitzada al Col·legi d’Arquitectes.

 Salvador Rueda, després d’apuntar que a Barcelona gairebé dos milions de persones estan sotmeses a nivells de contaminació per sobre del màxim, va insistir en la necessitat de defensar l’espai públic. Segons Rueda, en comptes de ciutadans, a Barcelona hi ha ara vianants, una paraula que expressa com l’espai que haurien d’ocupar les persones en el desenvolupament del seu dia a dia està, en canvi, envaït pels cotxes.

 Però no es tractava només d’apuntar les deficiències. A la sessió, on hi havia també els regidors d’ERC, RicardMartínez, i l’actual regidora del districte de Sarrià Sant Gervasi, Sara Jaurrieta, els experts van fer propostes per un model de ciutat més sostenible. Rueda, per exemple, va presentar un projecte que havia presentat a l’Ajuntament, en què s’aconseguia alliberar un 70% de l’espai públic i es proposava una nova xarxa de busos més eficient basat en un mapa ortogonal per agilitzar el transport públic.

 Badia, per la seva banda, va enfocar el seu discurs al reciclatge dela ciutat. Sid’una banda hi ha estoc de pisos buits, i de l’altre gent que no pot accedir a un pis; o si per un costat hi ha molts locals buits dels comerços que tanquen, i per l’altre, escoles bressol que no es poden fer per manca d’espai, potser és qüestió de lligar demanda i oferta “amb una mica d’imaginació”. Tenint en compte l’escassetat de recursos, l’Ajuntament hauria de desenvolupar el paper de gestor de les iniciatives de reaprofitament, segons Badia.

 Òscar Guayabero va recordar als candidats la importància de l’Agenda 21, el calendari de sostenibilitat que s’havia plantejat la ciutat de Barcelona per assolir els nivells exigits per Brussel·les. L’Agenda es va anunciar amb molta propaganda, però en els darrers anys, cada vegada se’n parla menys, segons el dissenyador. Guayabero va criticar que la crisi estava fent desaparèixer els criteris sostenibles. I es tracta d’un error ja que, com va explicar, una crisi és l’oportunitat de canviar un model que ha demostrat estar esgotat. 

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “Urbanistes denuncien la insostenibilitat de Barcelona”. Article publicat a www.gremi-obres.org el 27/04/2011.

Anuncios