El retard en l’execució de les infraestructures necessàries pel Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics, ha obligat el país brasiler a flexibilitzar el seu proteccionisme perquè entrin empreses estrangeres.

 Molt a fer i poc temps per fer-ho. En aquest estat es troba el mercat de la construcció i les infraestructures a Brasil, que s’ha vist sobrepassat per unes necessitats que obliguen a un país emergent a comptar amb l’estructura d’un gran país avançat. I en temps record. Això ha obligat el Govern a rebaixar el nivell de proteccionisme del seu mercat, un dels obstacles que es trobaven la majoria d’empreses estrangeres que volien participar en la construcció brasilera, entre elles, moltes constructores espanyoles.

 Segons informa el diari econòmic Expansión, el conseller econòmic i comercial d’Espanya a Brasilia, José Manuel Rodríguez de Castro, va afirmar en una jornada organitzada per l’ICEX que “la limitada capacitat de les companyies locals” havia “acumulat retards generalitzats” en l’execució de les obres i, conseqüentment, es flexibilitzarien les condicions perquè les empreses estrangeres poguessin participar del negoci. Enlloc, però, va especificar quines mesures concretes es durien a terme amb aquest fi.

 Segons el diari, pel més immediat, que és la celebració del Mundial de Futbol dintre de tres anys, encara s’han de reformar tots els aeroports de les dotze ciutats que en són seu i encara hi ha tres estadis que ni tan sols han començat les obres previstes. Pel què fa a les necessitats dels Jocs Olímpics, s’han d’aixecar els centres d’hoquei i tennis, i l’estadi d’esports aquàtics i el velòdrom. El més urgent, però, són les infraestructures de transport que han de connectar les diferents ciutats d’un país que és disset vegades Espanya en mesura.

 Les necessitats del país fan que el panorama de negoci sigui realment espectacular, un pastís especialment temptador quan el mercat propi està saturat. Per treballar a Brasil, és imprescindible comptar amb un soci local i tenir un bon volum de capital per obtenir finançament bancari. A més, recentment, s’han establert noves mesures fiscals i monetàries per refredar l’economia. Guanyarà la urgència el pols al proteccionisme? 

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “Brasil facilita l’entrada de constructores estrangeres per la urgència de les obres”. Article publicat a www.gremi-obres.org el 2/05/2011.

Anuncios