El Ministre de Foment va anunciar recentment que un dels objectius pel propers deu anys és que un terç dels professionals de la construcció es dediquin a la recuperació d’habitatges.

 Que cal inversió en la construcció i en les infraestructures per tornar a posar en marxa la roda de l’economia i d’un dels sectors amb més capacitat de generar ocupació, ho sap tothom. Inclòs el ministre de Foment, José Blanco que, però, prefereix amagar el cap darrera convenis, signatures i acords per fomentar la rehabilitació, en un gest aliè a la realitat que l’envolta.

 I és una bona notícia, és clar, que s’inverteixi un total de 53,8 milions d’euros per rehabilitar 1.750 habitatges a Galícia, segons va anunciar el Govern el passat dia 30. I és bona notícia, òbviament, que s’impulsi la rehabilitació amb mesures com l’augment de la desgravació a l’IRPF fins al 20% per obres de millora, l’ampliació de la quota màxima deduïble o el límit de renda per beneficiar-se de la reducció, així com l’extensió de la mateixa a habitatges diferents de l’habitual.

 Mesures positives però insuficients, segons els professionals, que continuen exigint l’aplicació de l’IVA superreduït a totes les obres de rehabilitació i manteniment. S’ha d’incentivar la rehabilitació, és clar, però potser és una mica ingenu pretendre que, com va afirmar el mateix ministre, la rehabilitació sigui la solució contra l’atur en la construcció. “Per cada milió d’euros invertits en rehabilitació es generen 56 llocs de treball”, va especificar.

 Sense menystenir aquestes iniciatives per fomentar la rehabilitació, no es pot oblidar que la construcció i les infraestructures són una inversió amb un retorn del 60% a l’estat i, a més, generen almenys cinc vegades més d’ocupació. Des de Comissions Obreres, van denunciar que en els darrers 12 mesos la població ocupada de la construcció havia caigut en gairebé 170.000 persones, la meitat, en els últims tres mesos. 

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “Blanco s’escuda en la rehabilitació”. Article publicat a www.gremi-obres.org el 3/05/2011.

Anuncios