El II Coloqui Europeu sobre Coordinació de Seguretat i Salut va concloure amb la necessitat de la  professionalització en la prevenció i de la seva integració en tot el procés constructiu.

El futur de la construcció és un gran paradigma sota el que, recentment, es van aplegant conceptes com rehabilitació, innovació, sostenibilitat, internacionalització. L’estancament del sector i la necessitat d’un canvi estan portant a la construcció a un procés irreversible de reinventar-se per ser més competitiva. En el fons, una oportunitat. I la prevenció en riscos laborals, completament integrada al procés, apunta amb ser també una de les característiques importants de la nova construcció.

Aquesta va ser una de les conclusions del II Col·loqui Europeu sobre Coordinació de Seguretat i Salut en la Construcció que es va celebrar recentment a Madrid. La novetat del seminari, va ser l’enfoc europeu que es va donar a la prevenció de riscos, amb la integració de nous sistemes basats en les noves tecnologies.

Una de les iniciatives més innovadores, segons destaquen des del portal Construarea, va ser la presentada per Patrick Nemry, membre de l’IFSB, que va apostar per el coaching per a responsables de prevenció a les pimes, una mesura que ja han implantat amb èxit 21 empreses voluntàries que reben recolzament i solucions per reduir la sinistralitat.

Paral·lelament, en la Fira Integral de Prevenció Laboralia, celebrada recentment a València, es va defensar la prevenció com a eina competitiva. El director general de Treball, Cooperativisme i Economia Social i director també de Laboralia, Román Ceballos, va destacar la importància de veure la prevenció com una inversió de futur en comptes de com una despesa. També va assegurar que des de les Administracions Públiques es continuaria treballant per tal de combatre la sinistralitat desenvolupant polítiques noves i imaginatives.

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “La construcció europea aposta per la integració total de la prevenció”. Article publicat a www.gremi-obres.org el 10/05/2011.

Anuncios