Segons els experts, la necessitat d’un urbanisme més ecològic suposa una ocasió única per reactivar el sector constructiu i d’infraestructures, molt competent en aquest camp.

Al marge de l’Agenda 21 i de les directives europees sobre eficiència energètica, la sostenibilitat a les nostres ciutats és un repte de sentit comú. En aquests termes es va desenvolupar la trobada sobre Urbanització dins del marc Megatendències del segle XXI, organitzada per Siemens i Expansión, on experts de diferents disciplines, de l’àmbit públic i privat, van expressar les seves propostes sobre la ciutat del futur.

Es tracta d’una oportunitat única per reactivar un sector aturat i per redreçar-lo cap al futur, vist que el model amb el que ha funcionat fins ara, ha quedat exhaurit. Segons el director del Club d’Innovació Urbana, Gildo Seisdedos, les firmes d’infraestructures espanyoles “és plenament vigent i aplicable en el món emergent”.

Tot i les capacitats del sector, els experts assenyales que és necessari un canvi social. “Tenim empreses líders en aquest camp i una actitud social en l’extrem oposat”, reconeixia un dels experts arquitectes assistents a la taula de debat. “Els edificis intel·ligents no funcionaran si no hi ha habitants que en facin un ús intel·ligent”, afegia. L’arquitecte considera que el problema és que els ciutadans creuen que això ho tenen que resoldre els polítics i se’n desentenen.

Cal doncs un canvi de mentalitat, acompanyat també d’un canvi en el model de finançament. Segons el conseller delegat d’FCC, Baldomero Falcones, per arribar a l’eficiència i la innovació és imprescindible competència i transparència, dos característiques que s’obtenen mitjançantla privatització. L’alcalde de l’Ajuntament de Tres Campos va puntualitzar que l’única manera de fer sostenible el nou model és la col·laboració público-privada. El debat doncs es troba en l’equilibri perfecte dels sectors públic i privats per al desenvolupament de les ciutats eficients.

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “La transformació sostenible de les ciutats, una oportunitat pel sector”, article publicat el 17 de juny de 2011 a www.gremi-obres.org.

Anuncios