L’arquitecte Xavier Ferrés fa una crida a la necessitat de conscienciar el consumidor de la importància d’una construcció eficient i d’estalvi energètic, més enllà de les subvencions.

“L’arquitectura no s’ha de fer en base de subvencions”. Així de contundent es va mostrar Xavier Ferrés, reconegut arquitecte vinculat al sector de les façanes lleugeres, durant el Congrés sobre Arquitectura Sostenible organitzat recentment per l’empresa Shüco, proveïdora d’ envoltants d’avantguarda per a edificis.

“De què ens serveixen les subvencions per canviar finestres”, va lamentar Ferrés, per qui el canvi vers una arquitectura més sostenible està en mans del consumidor. Segons va afirmar, per assolir-ho és imprescindible la formació perquè siguin les persones les que demanin edificis eficients energèticament, respectuosos amb l’entorn i amb les generacions que seguiran.

Es tracta, sí, d’un canvi global en la mentalitat de la societat que, però, és més quotidià del que pot semblar. “A vegades és tot tan senzill com saber utilitzar les coses i mirar el que hem fet durant anys, coses tan elementals com abrigar-se, ventilar correctament o controlar el consum de llum segons el sol”, va assegurar.

Ferrés va destacar també la responsabilitat del projectista en aquesta tasca. Més enllà del disseny de l’edifici, la seva missió ha de ser educar els ciutadans en com tenen que fer-los servir i viure en ells. “És la part de responsabilitat que tenim els que estem fent ciutats que no paren de créixer”, va concloure.

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “L’arquitectura sostenible, una missió d’educació ciutadana”. Article publicat el 19 de juliol de 2011 a www.gremi-obres.org.

 

Anuncios