Fins al proper 31 de desembre, l’IVA per la compra d’un pis es rebaixarà 4 punts, del 8 al 4 per cent, en una mesura que preveu alliberar part de l’estoc acumulat per bancs i promotors.

En els propers tres mesos es podrà triplicar la venta de pisos? Així ho pretén l’ Executiu, amb l’aprovació d’una rebaixa de l’IVA que grava les transaccions en habitatge nou, que passaran del 8 al 4 per cent. La rebaixa, però, és de caràcter temporal i serà vigent fins al proper 31 de desembre de 2011.

El ministre de Foment, José Blanco, va assegurar, en declaracions recollides al diari Expansión, que l’objectiu d’aquesta mesura és “reactiva el sector, donar sortida a l’estoc i crear llocs de treball”. Amb aquest esperit va ser rebut per l’Associació de Promotors i Constructors d’ Edificis de Barcelona, APCE. El seu president, Enric Reyna, va assegurar, en declaracions recollides a Europa Press, que la mesura contribuiria a dinamitzar el mercat com va succeir al darrer trimestre de 2010, amb l’anunci de la finalització de les desgravacions fiscals.

Més prudents van ser des del sector constructiu. Tot i valorar positivament la mesura, el president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona, Néstor Turró, va assegurar que la reducció d’aquest impost no seria suficient, per sí mateixa, per a reactivar el sector per sí sola. “S’hauria d’acompanyar d’altres iniciatives per a impulsar de forma significativa la construcció i la generació d’ocupació”, va afegir.

Segons informen des del diari Expansión, per a que la mesura sigui rendible, s’haurien de vendre més del doble dels pisos que s’estan venent ara. En opinió dels experts consultats pel diari, aquesta rebaixa beneficia als bancs, que podran desfer-se de més pisos i els permetrà concedir més crèdit. No obstant, en termes de reducció de dèficit la seva eficàcia no està tan clara, considerant que, tot just fa un any, es va pujar l’IVA de l’habitatge amb l’objectiu de reduir-lo.

ANGLÈS SARRIAS, Imma. “El Gremi celebra la rebaixa de l’IVA, però la considera insuficient”. Article publicat el 29 d¡agost de 2011 a www.gremi-obres.org

Anuncios